středa 24. října 2012

Änggården

Správně by se to mělo menovat taky Botaniska, protože to je ten samej les na jih od Sahlgrensky, akorát tohle je ta víc neformální část. Je to arboretum a maj to taky rozdělený do různejch částí - asijskej les, evropskej, atd. A podzim je samozřejmě ta nejlepší doba tam jít. Takže to byl nakonec den s lidma z Belgie atd v barevnym lese plnym různejch překvapení a šíleností a divnejch stromů a keřů.

Nejdřív ale musíme vidět schody, kámen, vlnitý větve, červenej strom a rododendron. O kus dál v lese ze země lezou velký pomlázky.

Potom se jde kolem jezera s výhonkama, rákosím a ostrovem. A pak další věci, tisíc odstínů tý stejný khaki zelený a dva tisíce odstínů hnědý a oranžový. To všechno poskládaný do dvou miliónů různejch druhů vlnitejch, střapatejch a kostrbatejch vzorů který se vzájemně překrejvaj a nutěj unavenou závěrku klapat jak koňský kopyta. Deset tisíc různejch tahů štětce jen tak mýrnix týrnix kam to jen napadne, támhle trochu kudrlinky a vpravo to hustě pocákat žlutejma listama. Mezitim se vine tlustá čára cesty a všechny ty velký chomáče, haluze a desetimetrový květáky se k ní napínaj, aby se pochlubili kolemjdoucím se svojí texturou, tvořenou jedinečnou kombinací miliard buněčnejch struktur nasypanejch na sobě a vytvarovanejch větrem, formovanejch konstelací zdravejch sladkejch živin a taky pilama, nůžkama a momentální náladou zahradníků.

Pár kamenů který cestě překážej v dalším vývoji, ale sou nutný protože v nich kdysi dávno ledovec vyrejpal pítko pro ptáky. Dycky se musí myslet na detaily.

Krajina se čim dál tim víc mění v normální les obarvenej podzimem, jenom občas se někde objevjej jednotlivý cizozemský křoví nebo stromy, vzrostlý ze zbloudilejch semen. Mokrý močály propojený potokama a pak konec lesa.

Říše fotosyntézy se mění na svět lidský přítomnosti, jeden z čerstvejch developmentů na kraji Mölndalu. Normální baráky, žádnej design, žádnej pořádnej architekt, dohromady příjemný prostředí. Den končí kávou u Kevina v jedný z cihlovejch ulic Mölndalu.

Žádné komentáře:

Okomentovat